Alsós néptáncosok tábora, Bajót, 2013. július 2-5. (Szegvári Ildikó írása)

Július első hetében 4 napot töltöttünk a festői szépségű falucskában, Bajóton, a Gerecse hegységben. Szállásunk a helyi apró, ám annál takarosabb általános iskolában volt. Sok szép élménnyel gazdagodtunk nemcsak Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet néptánc pedagógusok, hanem a helyiek jóvoltából is.
3 csapat vett részt a programban: a Sarkantyúka tatabányai, a Kiscifra tatai gyermek csoportok tagjai, valamint a helybéli, bajóti gyermekek közül 12 fő.
És amit tanultunk: Ketya bácsitól és Böbi nénitől somogyi eszközös, kanász táncokat, ugróst, lassú és friss csárdást, Szegvári Ildi nénitől sok somogyi népdalt és karikázót. A lányok elkészítették a fellépő gyöngyüket Rigó Annával, a fiúk botot faragtak Sípos Imrével. Szegvári Emesével bőröztünk, Böbe nénivel és Ildi nénivel nemezeltünk. Csuja Bence bevezetett az agyagozás rejtelmeibe, Haltrich Györgyivel szőttünk-fontunk.
Legértékesebb  napunk az volt, amikor találkoztunk a helyi Jázmin népdalkör idős asszonyaival, akik nemcsak felvették kedvünkért a gyönyörű, helyi, MAGYAR népviseletet (ez a mi megyénkben nagyon kevés helyen van meg!), hanem énekeltek nekünk, meséltek gyermekkorukról, a régi, bajóti életről, bemutatták gyönyörű népviseleti babákon és saját magukon a helyi népviseletet, gyermekjátékot játszottak nekünk és még táncra is perdültek, bemutatva, hogy mit táncoltak a lassú és friss csárdásban Bajóton. Együtt énekeltünk helyi népdalokat a nénikkel: „Végigmentem a bajóti fő utcán…”
A falu sok értéket őriz: katolikus temploma 800 éves! Bajóthy Simon híres vitéz volt, aki Esztergom várát védte a töröktől, valamint ő volt Burgerland tartomány megalapítója. A bajóti Öreg-kőnél egyedülálló őskori leletet találtak valamikor. Mindezekről Varga Gábor tanár úrtól hallottunk, aki végigvezetett minket a falun a templomtól a helytörténeti gyűjteményig. Persze az Öreg-kőhöz is felmásztunk az iskola igazgatójával, Dudásné Ibolya nénivel és gyönyörködtünk a festői kilátásban!
Izgalmas élmény volt a lovaskocsizás, az éjszakai bátorság próba is!
Pénteken este a bajóti művelődési házban nagy sikerrel bemutattuk a szülőknek és az érdeklődő helybélieknek a táborban tanultakat, az előadást Kurdi Gábor bácsi színesítette a somogyi hangszerekről szóló bemutatójával és ő kísérte a csapatot dudán!
 
Mindenkinek hasonló, építő, szép élményeket kívánunk! Jövőre is megyünk táborozni!

Kategória: 2013Cikkek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük