Szüreti mulatság

Szép számmal gyűltünk össze a Puskin Művelődési Ház előtt, hogy második alkalommal ünnepeljük meg a bánhidai szüretet. A termést tekintve az idei valóban inkább csak ünneplés, a szüretre „nem sok gondjuk lesz” a gazdáknak, a csapadékos időjárás sok helyen tönkre tette a szőlőt. Azért a dekorációhoz szükséges mennyiséget be tudtuk szerezni, amit az este folyamán a közönség jóízűen el is fogyasztott.
A menet a Puskintól a bánhidai körforgalomig vonult, itt az éppen esedékes búcsú hintái között tartottak táncosaink és a tatai Cifra táncegyüttes (Pötörke Népművészeti Egyesület) táncosai egy közös, igazán jó hangulatú bemutatót. A lelkes közönségtől meg is kapták a kiérdemelt tapsot. A bennünket kísérő vendégeknek, barátoknak, szülőknek és az itt élő nézelődő bánhidaiaknak a hagyományhoz híven egy kis borkóstolóval kedveskedtünk. Visszatérve a művelődési házba a korosztályok táncházai követték egymást, itt az FNK hangszeres növendékei is részt vettek nem csak tánccal, hanem hegedűikkel is. Eközben kézműves mestereink tartottak bemutatókat, illetve a mesterségek kipróbálására is lehetőség nyílott.
Az országosan ezen a napon tartandó „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek!” elnevezésű programsorozat részeként Tatabánya MJ Város is meghirdetett egy tűzgyújtást, ahol az éneklésre és a „tűztáncra” az FNK-t és minden velünk „mulatozó” vendéget kértek fel előzetesen. A Puskintól fáklyás menetben, az íjász hagyományőrzők felvezetésével mentünk el a frissen felújított bánhidai Szoborparkba (TIT park). A máglya már csak az íjászok tüzes nyílvesszőit várta, és a hatalmas tűzet körülvéve, énekelve, táncolva, jókedvűen zártuk a napot.

Köszönet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Tatabánya MJV Önkormányzat támogatásáért, a Vértes Agorája – Puskin Művelődési Háznak a helyszínért, a Kincső zenekarnak a program folyamatos muzsikájáért, a Pötörke Népművészeti Egyesület Cifra táncegyüttesének a közreműködésért és a baráti társaságért!

Köszönet minden táncosnak, énekesnek, muzsikusnak, minden szülőnek és vendégnek!

Szüreti beszámoló a TV-ben


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük