Csehországban táncoltunk

2014. november 4 és 8 között a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ Csutri gyermek táncegyüttese a Chrudimi Nemzetközi Gyermek Néptánc Fesztiválon képviselte Magyarországot és Tatabányát. Hat tatai táncossal 28 fős volt a táncos-énekes szereplő csapat, kiegészült három vezetővel és a három fős zenekarral. A Szőllősi Travel hathatós támogatásával, remek buszával és még remekebb sofőrjével, Sándorral utaztunk.

Prága, Chrudim, Slatinany, Svety, Pardubice… Látnivalókban nem volt hiány, mégis talán a prágai Szent Vitus székesegyház, a Károly-híd, a chrudimi bábmúzeum és a pardubicei „Zöld torony” vitte el a pálmát. Az idő november ellenére, a tőlünk északabbra fekvő Csehországban, az itthonihoz hasonlóan nagyon szép volt, végig sütött a nap (utolsó délután kaptunk egy kis esőt … na és?)…

Nagy izgalommal várták a gyerekek, hogy ki, milyen családhoz kerül, készültek az ajándékcsomagok, cipelték a szótárakat… Ki milyen nyelven tudott, úgy beszélt – akadt persze, aki kézzel-lábbal, google-fordítóval… voltak mulatságos helyzetek. Két fantasztikus segítőnk volt, a fesztivál egyik főszervezője, Radka a chrudimi csoport vezetője, koreográfusa valamint angol-cseh tolmácsunk, a csoport egyik fiatal táncosa, Bara. Az FNK részéről Kakucs Blanka perfekt angol tudása minden nehézségen átlendített minket, Kovács Ingrid pedig mind német, mind szlovák beszélgetőként remekelt.

Nagyon jó hangulatban telt az öt nap: iskolákban és művelődési központokban, színházakban mutatkoztak be a csoportok, szólisták, akik hat ország népi kultúráját hozták el, tíz különböző együttes műsorában. Felejthetetlenek a közösen eltöltött órák, akár egymás produkcióinak megtekintésével, akár közös táncmulatsággal, vagy ismerkedéssel, beszélgetéssel telt. Ezek feledtetni tudták a reggel 6 órai kelést is… A vendégszerető cseh családok sajátjukként gondoskodtak táncosainkról, meleg barátságok szövődtek.

A chrudimi és pardubicei színházban bemutatott nemzetközi műsorban a legnagyobb vastapsot a magyar produkciók kapták. Táncosaink eredeti magyarbődi, széki, rábaközi  viseletei, a gyönyörű énekek – köztük a Hadobás Zorka által előadott megyei, bajnai dalok- , a temperamentumos férfi- és páros táncok , az élő zene – Rigó Márton és zenekara nagyon jól játszott – fergeteges sikert arattak!

Utolsó napon a pardubicei művelődési központban fél órás időközönként mutatta be minden nemzet saját népi kultúráját film, fotók és előadás keretében, illetve tanította a többieknek saját táncait. A széki legényes és széki csárdás tanítása a Csutri részéről nagy sikert aratott!

A vendéglátó csoporttól egy utolsó nagy, közös cseh táncos játékkal és fájó szívvel vettünk búcsút.

A chrudimi „Kuratka” cseh gyermek tánccsoporttal olyan szoros barátság szövődött, hogy reményeink szerint eljönnek majd és vendégül láthatjuk őket a májusi Forgórózsa Fesztiválon, a trencséni szlovák csoportot pedig a pünkösdi szlovák nemzetiségi napon.

És akiknek köszönhetjük még, hogy kijutottunk Csehországba:

Szöllősi Travel * Balyfa Hungary Kft. * Sze-Te Kft.

Tatabánya MJV Önkormányzata * Agora Nonprofit Kft.

KEMÖ – Popovics György a közgyűlés elnöke * Gyermelyi Zrt.

Vértesi Erdő Zrt. * 24 ÓRA * Száfián és Tsa Kft.

ASG Gépgyártó Kft. * Magyar Turizmus Zrt.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük