Tábor a Tisza-tónál – 2022


Kárpátalja megidézése a Tisza-tónál

2022. július 31. – augusztus 6., Sarud

A Tisza-tó melletti Sarudon tartottuk idén a Csutri táncegyüttes nyári táborát a Pötörke táncegyüttessel közösen. Az egy hét nagyon intenzív volt! Vasárnaptól keddig viski táncokat tanultunk a Kiss Balázs – Farkas Fanni házaspártól, akik a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosai. A méltóságteljesen virtuóz viski lassú és friss csárdás ugyancsak megdolgoztatta a táncosokat, Balázs és párja kitűnő arányérzékkel építették fel a tanítást, juttatták el a csapatot az improvizációig. Hiányzott ugyan az élő zene, de az utolsó napokban arra is sikerült táncolni.

Egy kis kedd délutáni fürdés után folytatódott a tánctanulás szerdán és csütörtökön a nagydobronyi táncokkal. Ifj. Kokas Károlytól és testvérétől, Botos Krisztinától, tiszapéterfalvi oktatóktól tanulhattuk a nagydobronyi karikázót, a lassú és friss csárdást. Kokas Erzsébet révén, a két nap alatt, számos viski és nagydobronyi népdalt sajátítottunk el. Lehengerlő volt az a vitalitás, energia, ahogyan az oktatók dobronyi táncokat és dalokat átadták, mi csak próbálkoztunk ennek lekövetésével.

Szerdán este Kokas Erzsébet tartott egy emlékezetes előadást Kárpátalja folklórjáról és bemutatta a viski és nagydobronyi viseletet. Csütörtökön aztán megérkezezett a Kokas Banda! Id. Kokas Károly vezetésével fantasztikus hangulatot teremtettek mind a délutáni összpróbán, mind az esti táncházban! Hiányzott ugyan, hogy nem láthattuk a kárpátaljai tájat, fájlaltuk, hogy nem táborozhattunk Nagydobronyban. De a Kokas család elhozta az ottani színeket, hangulatokat, a táncokkal, dalokkal, zenével kicsit a kárpátaljai magyarok között érezhettük magunkat.

Sarudon két fantasztikus kocsmai táncházat is szerveztünk, táncosaink között számos népzenész akadt, a két hegedűs, három brácsás, egy bőgős alkotta banda fantasztikus hangulatot csinált, együtt táncoltunk, nótáztunk két éjszaka!

Pénteken aztán még kibicikliztünk a strandra – mindenhová kerékpárral mentünk! – és az esti órákban utaztunk haza.

Jövőre veletek a másik táborban!

Tábor a Tisza-tónál – 2022

Írjon nekünk!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük