Csernus Mihály

Csernus Mihály

néptánc

2020. szeptembere óta párommal, Emesével tanítunk néptáncot a Csutri csoportban.
Fontos tanítási filozófiám, hogy nem csak táncot tanulni jön be a gyerek a csoportba, hanem egy értékrendet is, ami ezzel a kultúrával jár, ezt igyekszem közvetíteni minden egyes próbán. Jelenleg Budapesten a Műegyetemi Néptáncegyüttes (MENTE) tagja vagyok, mellette Székesfehérvárra járok a C-kategóriás néptáncoktatói képzésre.

Haltrich Györgyi

Haltrich Györgyi

szövés

Haltrich Györgyi grafikus.
2008-ban végeztem a Hagyományok Házában, mint kéziszövő-szakoktató, de több, mint harminc éve szövök és tanítom, mit tudok: kézműves néprajzot, tervezést az egyszerű mozdulatoktól a díszesebb mintákig.
A Forgórózsa megalakulása óta vezetem a kézműves szövőszakkört, játszóházat. A foglalkozások nem csak a gyerekeknek szólnak, hanem minden érdeklődőt szívesen látunk.
Hiszem, hogy a jelen híd a múltból a jövőbe.

Heverdle Emese

Heverdle Emese

néptánc

Párommal, Csernus Misivel szeptembere óta oktatunk a Csutriban. Az óráinkon igyekszünk nem csak megtanítani az egyes települések, tájegységek táncait, hanem a saját tapasztalataink elmesélésével, archív felvételek, adatközlők bemutatásával egy olyan átfogó képet adni a fiataloknak az adott település jellegzetességeiről, az ott zajló életről és annak lakóiról, ami által ők még könnyebben elsajátíthatják a táncok karakterisztikáját. Mindezek mellett fontosnak tartjuk az állóképesség és a technikai tudás fejlesztését is.

Mihályik Virág Anna

Mihályik Virág Anna

citera

2015 óta tanítok citerát a Forgórózsánál. Egyéni órákat tartok, de van egy felnőtt csoportom is. A hagyományos magyar népzene sokszínű világából szemezgetünk az órán. Általában egy adott tájegység dallamait vagy egy témakörhöz, ünnephez kapcsolódó dalokat tanítok, mindig a tanuló egyéni adottságait figyelembe véve. A zene szépségét, a hagyományos népzenét továbbörökítve, szeretek örömmel zenélni a citerásaimmal. A gyerekek önbizalmát is erősítheti, és segíti a magabiztosabb kiállásukat. Mindig tanulhatnak valami újat, és oldott, jó hangulatban telik el az óra. A tanultakat fellépésen, versenyen is be tudják mutatni, megmérettetni magukat.
Szeretném elérni, hogy a gyerekek betáblázott mindennapjaiban a zenélés örömforrás és kikapcsolódás legyen. Ahogy Kodály is mondta: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”
Ha te is megismernéd a citera hangszert és játékot, szereted a népdalokat, esetleg még énekelni is tudsz mellé, jelentkezz te is!

szabó kincső

Szabó Kincső

néptánc

Szabó Kincsőnek hívnak, idén végeztem a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész szakán (2015-2020). Júniustól felvételt nyertem a Magyar Nemzeti Táncegyüttesbe.
A Forgórózsa Népművészeti Központ megalakulása óta a családommal együtt részesei vagyunk az itt folyó munkának. Eleinte diákként vettem részt mostanra pedig pedagógusként. Második éve foglalunk helyet bátyámmal a Központ falain belül néptánctanárként. Örömömre szolgál átadni a gyerekeknek mind azt a tudást, amelyet az évek során megtanultam és mára már a magaménak tudhatok.

szabó marcell

Szabó Marcell

néptánc

Szabó Marcell vagyok, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa. 2017- ben kezdtem táncot tanítani Tatán, majd a következő évben Tatabányán, a Forgórózsa Központban. Én ugyan Tatán a Pötörke Népművészeti Egyesületben nőttem fel, de kiskorom óta jó kapcsolatot ápolok Szegvári Ildikóval és az általa tanított gyerekekkel. Ha korban a „Sarkantyúka” csoportba tartozol és szívesen csatlakoznál, rajtam kívül a húgommal, Szabó Kincsővel találkozhatsz még. Mi nagyon szívesen várunk Téged és minden kedves érdeklődőt.

bottyán ildikó

Bottyán Ildikó

hegedű

szegvári ildikó

Szegvári Ildikó

néptánc, népi ének

Radisz Afrodité Elizavet

Radisz Afrodité Elizavet

népi ének