Gyimesi néptánc és népzenei tábor – 2019


Nyári élményeink záró ”ékköve” a gyimesi tábor volt, ahová a Csutri táncegyüttes közösen utazott el a Pötörke táncegyüttessel.

Az 1000 éves határ mellett fekvő Gyimesbe önmagában, a táj zordon szépsége miatt is érdemes elutazni! Hidegségi táborozó helyünk is csodálatos módon, a Tatros és a Hidegség folyó között feküdt, nagyon szép helyen. Jól megszervezett, folyamatos feltöltődést adó tábor volt, táncos, énekes, zenei, lelki élményekben gazdag 7 napot töltöttünk el ott.

A gyimesi és felcsíki táncokat Péter László és György Piroska oktatta. Táncosainknak nem volt könnyű feladat megbirkózni a gyimesi táncok ismeretlen stílusával, átvenni azok hangulatát. a felcsíki könnyebben ment…

Mindig élő zene volt, remek hangulatban telt a tánc- és az énektanítás is. Nagyon sok jó nótát megtanultunk az egy hét alatt. Esténként nem csak a gyimesi és felcsíki táncokat lehetett ismételni a táncházban, hanem külön folk-kocsma is működött, ahol egyéb erdélyi táncokkal lehetett mulatni (Szék, Mezőség, Székelyföld, Kalotaszeg).A legnagyobb élményt mégis az adatközlők esténkénti bemutatói adták! Minden este más-más faluból – Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Hidegség – láthattunk táncbemutatót, idősek és fiatalok egységesen ropták a gyönyörű gyimesi viseletben. Nagyon jó érzés volt látni ezt az élő népi kultúrát, figyelni a gyimesiek tartását, gerincességét, saját hagyományaikhoz – zord életmódjuk ellentételezésekénti – hűségét. Tanulhatunk tőlük… Gyimes továbbviszi hagyományait, a gyimesi emberek nem csak élik azt, büszkék is rá!
Sajnos a rossz idő elmosta az utolsó napi kirándulást, csak egy rövid gyaloglásra futotta a Hidegség fölötti hegyen. A gyimesiek ott kaszálnak és termelnek a meredek lejtőkön, mi megmászni is alig tudtuk…! A medve sem akart előbújni, pedig riogattak vele eleget, no nem baj, majd legközelebb!

Fáradtan, de élményekkel telve értünk haza.

Gyimesi néptánc és népzenei tábor – 2019


Írjon nekünk!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.