Szőttes tábor – 2019


A Sarkantyúka táncegyüttes tagjai a pozsonyi Szőttes táncegyüttes néptánc- és népzenei táborában töltöttek 6 tartalmas napot július közepén. A tatai Cifra táncegyüttessel közösen utaztunk Ipolyszakállosra. A nagy létszámú táborozó csapat jó hangulatban töltötte el a 6 napot.

A napközbeni tánctanítás remek szakemberekkel zajlott – Gémesi Zoltán és Méhes Kata rábaközi, Taba Csaba és Fejér Erika szatmári táncokat tanított a csapatnak. A tánctanításhoz élő zene volt, méghozzá olyan jeles zenekarral, mint a felvidéki Pósva. Az esti táncházakban felváltva játszott a Figur Banda és a Pósva zenekar, sőt a moldvai táncokat a 14 év alatti fiatalokból álló Sarju Banda kísérte a népzenész tábor hallgatóival együtt. Fergetegesek voltak az esti táncházak és éneklések ezekkel a zenészekkel! Kicsit belekóstolhattunk a felvidéki néptánc- és népzenei mozgalomba, láthattuk az ottaniak kitartását, összetartását is!

Számos színes program várta a gyerekeket: Boka Gábor egyszemélyes színháza – nagyon vicces volt! -, a Folkkvartett zenekar lélegzetelállító koncertje, zoboraljai hagyományőrzők megható és mulatságos műsora, a Kassai Lovasíjász iskola, a Vermes-törzs lovas és íjász bemutatója. Érdekes kézműves foglalkozások tarkították a táncszüneteket.

Fáradtan, de élményekkel megrakodva utaztunk haza. A tábor profi fotósának képei mellett a szülők fotóit, videóit láthatjátok.

A táborról

Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében a Szőttes Felvidéki Folktábor. A táborban öt napon keresztül párhuzamosan zajlik a néptánc- és a népzeneoktatás.
SZŐTTES Néptánctáborban hagyományosan két táncanyaggal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A felnőttek mellett, a gyermekeket is szeretettel várjuk, akik szintén két táncanyaggal foglalkoznak majd, illetve kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.
Ezzel egyidejűleg kerül megrendezésre a FIGUR Népzenei Tábor, melyben hangszeres népzene oktatás zajlik majd neves oktatók vezetésével.

Szőttes Tábor

Néptáncoktatás felnőtteknek:
NYÁRÁDMAGYARÓSI táncok – Taba Csaba és Fejér Erika
(kedd, szerda és csütörtök délelőtt)

ZOBORALJI táncok – Reicher Richárd és Kassai Zsuzsanna
(péntek és szombat)

Tánctanítás zenei kísérete:

Király Miklós – hegedű
Horváth Balázs – hegedű, kontra
Fekete Márton – brácsa
Molnár Péter – bőgő

Néptáncoktatás gyerekeknek:
RÁBAKÖZI táncok – Gémesi Zoltán és Méhes Kata
(kedd és szerda)

TYUKODI táncok (Szatmár) – Taba Csaba és Fejér Erika
(péntek és szombat)

Tánctanítás zenei kísérete: Pósfa zenekar

FIGUR Népzenei Tábor

Oktatók:
Horváth Attila – hegedű (haladók)
Csernók Klára – hegedű (kezdők)
Orsós Tamás – brácsa
Hanusz Zoltán – nagybőgő
Korpás Éva – ének

Oktatott zenék:
Erdélyi: Víz-melléki népzene
Kezdőknek: Az ádámosi zenekar játékstílusa
Haladóknak: Szászcsávási zene
Felvidéki: Vág-garam közi népzene: Kürt, Farkas Rudolf és Anyalai “Pepes” Sándor zenekarai után

További programok:

Folkkvartett zenekar koncertje Párhuzamok és metszéspontok címmel.
Előadás és könyvbemutató: Víz-melléki tánczene, Horváth Attila az ádámosi zenekarról.

A Kassai Lovasíjász Iskola, a Vermes törzs bemutatóját láthatjátok a csütörtöki pihenőnapon. Kipróbálhatjátok a lovaglást, az íjászatot, a vetélkedőkben pedig összemérhetitek ügyességeteket.

Boka Gábor színháza sem fog hiányozni az idén.

A tábor folyamán napközben kézműves foglalkozások, esténként előadások, gyermek táncház és felnőtt táncház vár minden résztvevőt.

Szőttes tábor – 2019

Írjon nekünk!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.